Elke nieuwe piercing zorgt voor zowel een opwindend als zenuwslopend gevoel. Zeker als het je eerste piercing is. Je hebt geen idee wat je te wachten staat en hoe je jezelf het beste kan voorbereiden. Doordat er zoveel verschillende piercings zijn, verschillende pijngrenzen en elke locatie verschillend is voor ieders pijnniveau is, kan niemand je echt antwoord geven. Als je nog niet zeker weet welke piercing je in gedachten hebt, neem een kijkje in onze piercing guide ter inspiratie

Bij het krijgen van een piercing komen er veel vragen bij je op; - welke piercing wil ik? Hoeveel kost het? Waar moet ik het laten doen? Welke hengst zou ik willen en van welk materiaal? En kan ik het risico verkleinen dat het geïnfecteerd raakt?

Wij vinden het altijd fijn om dit stappenplan aan te houden

  1. Welke piercing wil ik?
  2. Waar laat ik mezelf piercen?
  3. Hoe bereid ik me voor op mijn afspraak?
  4. Tijd om te piercen!
  5. Doet het pijn?
  6. Hoe duur is piercen
  7. Piercen met een piercing gun of naald?
  8. Wat kan ik verwachten nadat ik ben gepiercet?

 

Welke piercing wil ik?
Voordat je overhaaste beslissingen maakt, is het verstandig om goed te oriënteren en te kijken welke piercing je graag zou willen. De beste inspiratie vind je online, social media staat vol met foto’s van de mooiste creaties. Zelf kijken we graag op Pinterest, Instagram en Google om te kijken waar ons hart sneller van gaat kloppen. Ook laat onze piercing guide zien wat de mogelijkheden zijn. Het is belangrijks dat je een piercing kiest die je leuk vindt en die bij jou past, zodat je er jarenlang plezier van zult hebben. Houd altijd rekening met het oor waar je gewoonlijk op slaapt en de hoogte van de plaats waar je een piercing zou willen. Mocht je bijvoorbeeld een bril dragen, is het verstandig om dit je piercer te vertellen zodat hij hier rekening mee kan houden bij het plaatsen van de piercing. Vooral bij een conch piercing is dit van belang

Waar laat ik mezelf piercen?
Dit is de belangrijkste stap. Ga nooit zomaar naar een piercer zonder eerst de recensies te lezen. Tegenwoordig hebben de meeste piercers een portfolio die ze delen op hun website of op hun sociale media. Het is nuttig om deze te bekijken voordat je een beslissing neemt. Omdat dit proces gepaard gaat met hygiënenormen, wil je dit proces niet overhaasten.

Nadat je de juiste piercer gevonden hebt, is het tijd om een afspraak te maken. Vaak is het zo dat je niet zomaar binnen kunt lopen maar dat je een afspraak moet maken. Soms lukt het om in diezelfde week nog een afspraak te maken, maar voor de populaire piercers kan het soms wel een maand of langer duren voordat je terecht kan.

Hoe bereid ik me voor op mijn afspraak?
Je kunt niet veel doen om je voor te bereiden op je afspraak. Het is echter aan te raden om van tevoren gegeten te hebben. Het is slim om iets te eten met wat extra suiker, zoals een banaan. Naast iets in je maag te hebben, is het verstandig om wat eerder te komen. Dit geeft je de tijd om uit te zoeken welk sieraad je graag zou willen om mee gepierced te worden. Neem voor de zekerheid altijd je legitimatiebewijs mee omdat sommige piercers hiernaar kunnen vragen.

Tijd om te piercen!
Nadat je de betaling hebt gedaan en de stud hebt gekozen, is het tijd om eindelijk gepiercet te worden. In de piercingkamer wordt het gekozen sieraad en je oor steriel gemaakt en wordt je oor gemarkeerd om er zeker van te zijn dat je tevreden bent met de plek. Als beide tevreden zijn, word je gepiercet.

Onthoud dat het volkomen normaal is om een beetje zenuwachtig te zijn. Stel gerust al je vragen over het hele proces om je zenuwen te kalmeren. Het is de taak van een piercer om je piercingervaring zo comfortabel mogelijk te maken.

Doet het pijn?

De meest gestelde vraag is altijd; doet het pijn? Dit is een hele moeilijke vraag omdat pijn voor iedereen anders is, het verschilt per piercing en de piercer hier ook een belangrijke rol in kan hebben. Over het algemeen gesproken, doet het niet zoveel pijn. Door goed diep in en uit te ademen is de piercing meestal al geplaatst. Het is vooral de nazorg die wat ongemakken met zich mee kan brengen. Gelukkig, verdwijnen deze ongemakken meestal na een paar dagen tot een paar weken, mits je je piercing goed verzorgt.

Hoe duur is piercen?

Het hangt allemaal af van welk sieraad je kiest om mee gepiercet te worden. Als je kiest voor 14-karaat goud, kost het sieraad meestal tussen de € 80 - € 100 exclusief de service om gepiercet te worden. De kosten om gepiercet te worden komen vaak op rond de € 30, waardoor een nieuwe piercing al snel kan oplopen tot € 130. Maar je kan uiteraard ook kiezen om met titanium of zilver gepierced te worden, waardoor je de kosten lager houdt. Het beste is om op de website van je piercer te kijken en hem/haar een e-mail te sturen of te bellen. Zo kom je het snelst achter de exacte kosten en kom je niet voor verassingen te staan.

Piercing gun of een naald?

Ons advies is altijd om jezelf te piercen met een naald. Een piercing gun is sneller, maar kan nooit volledig gesteriliseerd worden. Ook is een pistool nooit zo nauwkeurig als dat een naald is. Een piercing gun is een log apparaat waardoor het moeilijk is om de plaatsing nauwkeurig te doen. Elke piercing naald wordt maar 1 keer gebruikt, dit zorgt ervoor dat de plaatsing van de piercing volledig steriel gebeurt. Naast dat dit de sterielste manier is om een piercing te zetten, is een piercing naald hol. Dit zorgt ervoor dat al het extra weefsel niet aan de kant wordt geschoven, maar wordt weggehaald. Door dit weefsel weg te halen stimuleert dit te genezing en zullen er geen huidbultjes naast je piercing ontstaan.

Piercing gun en naald

Wat kun je verwachten na een piercing?

Het is volkomen normaal om symptomen te krijgen van lichte bloeding, zwelling, gevoeligheid, blauwe plekken, pijn, jeuk, korstjes en/of verkleuring van je oor. Houd er rekening mee dat dit slechts een reactie is van een kneuzing op de huid en dat het allemaal tijdelijk is. De genezingstijd van een piercing in het oor is meestal om en nabij 2 maanden, terwijl kraakbeen piercings tussen de 3 - 12 maanden nodig hebben om volledig te genezen. De genezingstijd hangt helemaal af van welk deel van het oor wordt gepiercet, van je eigen lichaamsreactie en van hoe je zelf omgaat met de piercing tijdens het helingsproces. Lees hier onze tips voor tijdens het helingsproces.
10 april 2021 — Aurelle .