Voor al onze gouden harten hebben we een aantal geweldige schoonmaaktips op een rijtje gezet om jouw goud en zilver net zo te laten stralen als toen je het kocht. Er zijn veel manieren om je gouden sieraden schoon te maken, maar wij concentreren ons op de beste en meest gemakkelijke manier, namelijk het schoonmaken van goud en zilver met baking soda.

Na verloop van tijd  kunnen goud en zilver er dof uit gaan zien en hun glans een beetje verliezen. Dit komt doordat sieraden worden blootgesteld aan veel externe factoren zoals stof, transpiratie, make-up, parfum en oliën.

Natuurlijk willen wij dat jouw sieraden eeuwig meegaan en weten we ook dat vuil zich soms kan ophopen in de diepste spleten en gravures, vooral bij oorbellen en kraakbeen piercings. Het is vaak moeilijk om sieraden goed schoon te krijgen en ze weer te laten glanzen, zonder te krassen.

Baking Soda is een chemisch middel dat bijna in elk huishouden te vinden is. Deze reinigingsoplossing is gemakkelijk, snel, goedkoop en veilig in gebruik en kan worden gebruikt om bijna alles schoon te maken. Baking Soda is van nature een zachter chemisch goed, waardoor het een uitstekend product is om je sieraden goed schoon te krijgen zonder te schrobben.

Baking soda

Je kunt eventueel ook azijn toevoegen aan het reinigingsproces, maar aangezien sommige sieraden edelstenen bevatten vermijden wij dit liever. Azijn is namelijk een minder mild reinigingsmiddel is kan de natuurlijke beschermlaag van edelstenen aantasten waardoor de edelsteen zijn glans verliest.

 Wat heb je nodig

  1. Een kom (die tegen kokend water kan)
  2. Kokendheet water
  3. Aluminium folie
  4. Baking soda
  5. Poetsdoek
  6. Beetje geduld

 Stappen die je neemt:

  • Plaats het aluminium folie in de kom met het glanzende oppervlak naar boven. Het glanzende oppervlak is de kant waar het sieraad en het aluminium elkaar raken.
  • Plaats de sieraden in de kom met aluminium folie.
  • Doe baking soda in de kom op de sieraden totdat de sieraden volledig bedekt zijn.
  • Giet een of twee koppen (250 – 500ml) kokend water in de kom.
  • Laat je sieraden 5 minuten rusten in het mengsel van water en baking soda.
  • Haal je gouden sieraden uit de kom en spoel ze af of met koud water. Zorg ervoor dat je al het bakpoeder afspoelt. Droog je sieraden hierna grondig af met een poetsdoek voor sieraden. Als je geen poetsdoek hebt, gebruik dan een zachte en pluisvrije doek. Wees voorzichtig en gebruik geen harde doek omdat dit ervoor kan zorgen dat je sieraden krassen.
  • Laat je sieraden na het reinigen een tijdje in de lucht drogen om er zeker van te zijn dat ze helemaal droog zijn voordat je ze opbergt.

 

Baking soda en afwasmiddel

Het enige verschil in benodigdheden bij deze schoonmaak tip, is dat we ook afwasmiddel toevoegen aan de baking soda.

Wat heb je nodig

  1. Een kom (die tegen kokend water kan)
  2. Kokendheet water
  3. Aluminium folie
  4. Baking soda
  5. Milde afwasmiddel
  6. Poetsdoek
  7. Beetje geduld

De stappen die je neemt:

  • Doe een theelepel bakpoeder, een theelepel zachte afwasmiddel en een kop kokend (250ml) water in de kom. Meng de ingrediënten door elkaar. De sieraden moeten volledig zijn ondergedompeld. Als je denkt dat deze hoeveelheid niet genoeg is, kun je een extra theelepel van beide toevoegen.
  • Leg de sieraden in de kom met het mengsel van bakpoeder, afwasmiddel en water. Laat de sieraden volledig ondergedompeld een half uur weken.
  • Controleer het resultaat na een half uur. Als je tevreden bent, is het tijd om de sieraden afzonderlijk en grondig af te spoelen met warm stromend water. Zorg ervoor dat het schoonmaakmengsel volledig wordt verwijderd.
  • Droog je sieraden grondig af met bij voorkeur een poetsdoek voor sieraden. Als je geen poetsdoek hebt, gebruik dan een zachte en pluisvrije doek. Wees voorzichtig en gebruik geen harde doek omdat dit je sieraden kan beschadigen .
  • Laat je sieraden na het reinigen een tijdje in de lucht drogen om er zeker van te zijn dat ze helemaal droog zijn voordat je ze opbergt.

Denk eraan, wees nooit te ruw met je sieraden en vooral niet met edelstenen. Alle stukken zijn uniek en komen uit de natuur en we willen ze net zo mooi houden als toen we ze kochten.

Veel liefs,

Aurelle

10 april 2021 — Aurelle .